Herken jij als manager dat jij hard moet werken om jouw team in beweging te krijgen?
En herken jij ook dat harder werken niet de oplossing is om dit voor elkaar te krijgen?
In onderstaande video onthul ik de 5 grote verleidingen in jouw team waardoor jij harder gaat werken. Grote kans dat jouw team zeer bekwaam is, in het indrukken van jouw ‘hard-werken button’. Word je bewust van deze verleidingen. Dit geeft je de mogelijkheid om te kiezen voor ander gedrag dan de automatische reactie en zo kun je meer áán jouw team werken, dan ín jouw team.
Verleiding 1: Iedereen doet zijn zegje en kijkt daarna naar jou
Dit heb je vast weleens meegemaakt. In teammeetings doet iedereen zijn zegje, vooral gebaseerd op hun individuele verantwoordelijkheid. Nadat alle teamleden hun mening hebben gegeven, kijken ze veelbetekenend jouw kant op. Onmiddellijk voel jij het impliciete appel. Zo van: “wat ga je nu besluiten?” Of: “wat ga je nu doen?” Duidelijk: de bal ligt bij jou.
In een situatie als deze is het belangrijk om jezelf de volgende vraag te stellen:
Neem ik zelf alle besluiten, of wil ik dat mijn team gezamenlijk tot een besluit komt?
Stem jouw reactie in bovenstaande situatie op het gewenste resultaat af. Dit kan er in aanzienlijke mate bijdragen dat er minder druk op jouw schouders komt te liggen.
Verleiding 2: Mensen zijn passief
Nog zo’n bekend scenario: in teammeetings hangt het merendeel van de teamleden passief achterover. Ze willen best reactief jouw vragen beantwoorden, maar daar houdt het toch echt mee op.
De automatische reactie in zo’n situatie is dat jij – de manager – harder gaat werken om de energie in de groep omhoog te brengen. Maar let op: dit brengt juist het tegenovergestelde effect met zich mee. Hoe harder jij gaat werken, hoe minder jouw teamleden hoeven doen. Zo simpel werkt teamdynamica.
Verleiding 3: Onderlinge frustraties en verschillen worden alleen bij het koffie-apparaat besproken
In dit soort situaties is het leidend voorwerp waar het over gaat geen onderdeel van de discussie. Dit leidt tot een ongemakkelijke en gespannen sfeer. Dat merk jij ook.
Wanneer er een ongemakkelijke stilte valt in teammeetings, denk je het misschien te kunnen repareren door veel aan het woord te zijn. Stel jezelf hierbij de volgende vraag:
Ben ik veel aan het woord om de ongemakkelijke stilte te maskeren?
En, indien het antwoord “ja” is:
Wat kan ik anders doen om dit op te lossen?
Verleiding 4: Gemaakte afspraken worden niet altijd nagekomen
Ook dit heb je vast weleens meegemaakt: in teammeetings wordt duidelijk dat een of meerdere personen hun afspraken niet nakomen, maar niemand spreekt deze personen er op aan. De bal ligt weer bij jou en dat wordt wéér hard werken.
De vraag voor jou is dan ook:
Spreek ik mijn teamleden op het niet nakomen van afspraken, of spreek ik ze aan op het niet-aanspreken van degenen die hun afspraken niet nakomen?
Verleiding 5: Jij denkt dat de teamdoelstellingen jouw verantwoordelijkheid zijn
Doordat iedereen erg betrokken is bij zijn of haar functionele verantwoordelijkheid of afdeling, maar geen betrokkenheid heeft bij het geheel – de teamdoelstellingen –, krijg jij het idee dat jij hard moet werken om de teamdoelstellingen te behalen.
Reflectievraag:
Werk ik hard vóór mijn team of werk ik hard áán mijn team?
Zorg dat je zicht krijgt op welke van deze buttons bij jouw gedrukt worden en kijk of je jouw automatische reactie kunt uitstellen. Zodra jij wat anders gaat doen, moet ook jouw team uit zijn vaste patroon komen. Dit is de eerste aanzet naar een ondernemend team en een minder hardwerkende jij.
Veel succes met het in praktijk brengen van deze inzichten. Vergeet niet: goed zorgen voor jezelf is ook goed zorgen voor jouw team!
Laat onder deze video weten hoe jouw team jouw verleidt tot hard werken en wat jij hier aan kunt doen. Ken je andere managers die hard werken voor hun team, in plaats van aan hun team, deel dan gerust dit artikel met ze.